Reklama
 
Blog | Dagmar Pecinová

Dá se skutečně zbohatnout čtením?

V posledních letech se na našem trhu roztrhnul pytel s knihami o cestě za bohatstvím. Některé firmy dokonce motivační literaturu doporučují svým zaměstnancům, aby zvýšily jejich pracovní úsilí. Skutečně je ale možné změnit svůj život na základě četby?

Americká ikona úspěchu, zámožný miliardář Donald Trump patří bezpochyby mezi nevlivnější lidi světa. I on vydává knížky, které se stávají bestsellerem ještě před uvedením na trh. Tento muž si zaslouží úctu, obdiv a je symbolem toho, kam až se může člověk vlastní pílí vypracovat. Když si ale poslechnete názory jeho fanatických obdivovatelů, často se z jejich slovníku vytrácí slovo práce. Tento pojem působí mezi řádky jako něco, kolem čeho se naše zbohatnutí točí. Na pomyslný piedestal ale patří odvaha, silná vůle, houževnatost a cíl. Znáte ten pocit, když se vám podaří vyjít na vrchol hory, vylézt na skálu nebo uběhnout maraton? Pocit hrdosti a endorfiny najednou zcela vytěsní z hlavy veškerou bolest a beznaděj, kterou jste zažívali při své cestě. A stejné je to i v případě právě Donalda Trumpa, který celý život věnuje budování svého impéria. Uznávaný businessman, kterému se nyní klaní celý svět, chtěl vydat svůj životopis, aby popsal příběh jednoho výjimečného člověka. Ve svém výkladu ale již zapomíná zmínit tisíce hodin kontrolování dokumentů a smluv, neustále vzdělávání se, téměř minimální spánek – v hlavě zůstává pouze pýcha na svou pevnou vůli, jako v případě zdolání hory nebo skály. Desítky let stresu se smrsknou na pojem „práce“. Výsledek bohužel zůstává takový, že čtenáři podobné kategorie knih mají moudra pro motivaci na rozdávání. Akorát že na rozdíl od úspěšných autorů zapomínají na to hlavní, a to je ekonomický zákon – něco za něco. Nejdříve musí být vytvořena hodnota, a potom je teprve generován zisk. Jaký v tomto systému vznikne obrat a výše výdělku, záleží opravdu pouze na šikovnosti a pevné vůli, ale není to první kapitola.

V ekonomických časopisech si můžete pravidelně číst rozhovory s osobnostmi, které skutečně něco dokázali. V motivační literatuře je preferovaným způsobem zbohatnutí hlavně investice. Porovnejte ale verzi Donalda Trumpa, opojeného pocitem vítěze, který se dělí se světem o pozitiva své osobnosti, s verzí reálně úspěšného investora. To co se v knížkách asi nedočtete, jsou věci pro investice velmi podstatné. Nejenom silná vůle a odolná osobnost totiž stačí. Úspěch v tak náročném oboru je také o perfektní znalosti trhu, systémů, analýz a dění kolem obchodované sféry. Potom potřebujete dále neotřesitelnou dávku trpělivosti při důsledných kontrolách všeho kolem, které se opakují stále dokola. Úsměvné výkřiky o složení profesionálním týmu, který se postará za nás, budí na tvářích odborníků z branže úsměv. Podle jakého klíče poznáte, že vámi najatý člověk dělá svou práci dobře, když se v ní nevyznáte? Schválně si přečtěte názory z kategorie úspěšných osobností. Pronesli je spisovatelé, obchodníci, umělci, reálné legendy. Všichni v první řadě pracovali. Motivační knihy nečetli, protože na to neměli čas. Když je četli tak pro inspiraci, ale návod pro budování svého impéria tam nenašli.

 Je obecně známo, že Robert Kiyosaki vydělal mnohem větší peníze psaním bestsellerů než investováním. Měl totiž nápad – to co všechny spojuje je touha po penězích. Když někdo vydá titul o tom, jak peníze získat, lidé ho budou číst. On investoval pár desítek hodin psaní – jeho zisk je jedna kniha, která zajímá každého, kdo chce peníze. Peníze chce 5 miliard lidí, když odečteme blázny a zaryté intelektuály. Když se prodá 1 miliarda knih, zisk je tedy 289 Kč (350 Kč – náklady na vydání)  x miliarda. Přednášky a konference dodatečně přinášejí miliony v průběhu dalších let. Opravdu vám tedy připadá, že záměrem titulu je dopomoci ostatním k bohatství?

Reklama

Když Robert Kiyosaki pustil do světa svou vlajkovou loď, najednou mnoho úspěšných mužů začalo pomáhat světu stejným způsobem. Učit ostatní jak dosáhnout bohatství. Síla úspěchu ale spočívá hlavně v ostražitosti, a tak jak přišla americká finanční krize, když peníze skutečně máte, nezáleží jaká je výše – vždy o ně můžete přijít. O svůj majetek musíte dbát, pečovat o něj, a při každé příležitosti se snažit jej rozvíjet. Když tedy dosáhnete příčky veřejně známého boháče, nepřipadá vám jako logický krok rychle napsat knihu, a nasypat si do kapsy další miliony dokud tu možnost máte? To je totiž skutečné přemýšlení vítězů.